jueves, 1 de septiembre de 2011

El verb "Saber" en el gènere negre.

En la literatura de gènere negre hi ha un verb que té un especial protagonisme dintre de la trama, el verb "Saber". Saber massa o saber massa poc, dintre d'aquest escenari que es desenvolupa en un món literari normalment violent, pot suposar-te la vida o la mort, segons la informació que tinguis i el seu valor i segons la utilitat que li puguin donar els que van darrera d'ella.
Atret per aquest verb, he intentat fer un recull de les frases que normalment surten o s'utilitzen, però segur que em deixo algunes quantes, i de bones; per tant, vos animo a posar-ne alguna de les que no es troben en aquesta llista. 
Ànims i a veure si em sorpreneu!!!


Saps massa. No sé res. Tindries que saber-ho. Et faig sabedor. Ell, no ho tindria que saber. Sé com va passar. Déu sap com va passar. No ho sap ni Déu. Vés a saber! Es fa saber! No sé què vols dir. Fes-ho saber a tothom. No ho facis saber a ningú o... L'assassinat, és a saber, una mort violenta. La mort té un no sé què que m'atrau. Em sap greu. No saps on et fiques. No sap lo que té. Sap estar, sap fer. Saber de cor. Posa tot el teu saber en aquest cas. I què sé jo! La sap llarga. Qui sap si... Saber fil per randa. Saber de cap a peus. No saber per quin cap començar. No sap quina mosca li ha picat. No sé per quins set sous has fet això. Sap de quin mal pateix. Sap manejar la llengua. No sap a quin sant encomanar-se. Corrien sense saber on anaven. Ploraven sense saber el perquè. Fa saber els antecedents. Sabrà sortir-se'n. Saber compondre-s'ho. Sentir campanes i no saber d'on. Saber per on anar...

No hay comentarios:

Publicar un comentario