lunes, 11 de julio de 2011

Els Correbous de 30 Minuts de TV3.

El programa de 30 Minuts que va realitzar TV3 el passat dia 3 de juliol dedicat als “Correbous” de les Terres de l’Ebre titulat "Els altres bous", per a mi, en cap moment va representar la idiosincràsia d’un poble i d’un territori. On estaven les imatges de les colles de gent que preparen la festa del bou i es vesteixen tots amb la mateixa camiseta, moltes originals, confeccionades amb dibuixos o símbols de les Terres de l’Ebre? On estaven les imatges de la preparació que comporta realitzar tot un tancament de carrers per a què es celebri un bou embolat, al qual, molta gent voldria que li toques aquell any per veure’l des del seu balcó? On estaven les imatges de les milers de persones, famílies senceres, nens i nenes, dels que molts no han dormit pels nervis i que poc a poc, a partir de les 6 del matí, es reuneixen el dia del bou cap llaçat al davant del toril de sortida per veure’l sortir enfurismat i en ganes de córrer? On estaven les imatges de l’esmorzar típic que es realitza després d’aquesta sortida i que aplega, famílies, amics, coneguts, forasters, nouvinguts i que és la verdadera festa? On estaven les imatges de la plaça de bous on es fan berenars típics, sopars casolans, on es reuneixen aquestes colles que estan preparant la festa de l’ “Embolat”? I em deixo moltes coses més que es van omitir!!! Amb tots els respectes, els Correbous a les Terres de l’Ebre representen quelcom més que la vida d’una ramaderia, el viatge i la tria d’un bon exemplar, l’exclamació d’un ramader quan fa fred o les amenaces que sofreixen els defensors del animals. El “Bou Capllaçat” o “l’Embolat”, com diem aquí baix, representa la unió de tot un poble en uns actes determinats que es tradueixen en la Festa Major. Però també representa el respecte cap als animals. Ningú vol fer-los-ho mal, tot al contrari, això no és festa. I si hi ha algú que ho pretengui, per a això estan les lleis i les autoritats, que actuïn, però a nosaltres que ens deixin amb la que representa part de la nostra Festa Major.

Aquesta opinió, la meva, ha estat enviada a diversos diaris de tirada nacional a la secció "Cartas al Director"
Diaris que l'han publicat:
http://www.diaridetarragona.com/opinio/cartasaldirector/057723/els/correbous/programa/30/minuts/tv3

Aquí baix vos penjo el vídeo de TV3 titulat "Els altres bous". Personalment, a mi, no em va agradar per lo que he explicat anteriorment. Mireu-lo i vosaltres mateixos.

2 comentarios:

  1. Molt ben dit Pere, jo prohibiria les sardanes, és un embolic ballar-les i les faldilletes almidonades fan agafar garropassa!!!

    ResponderEliminar
  2. no, no s'ha de prohibir cap manifestació cultural, sino tots seriem iguals. Per cert comparteixo l'escrit referent al programa de TV3

    ResponderEliminar